woensdag 13 oktober 2010

NieUwtje.nl... (week 3)

In navolging van het artikel over serious games en onderwijs kwam ik het volgende bericht op NU.nl tegen: "Huiswerk in vorm van game". Een game ontwikkelaar heeft een programma ontwikkeld waarmee scholieren huiswerk via een sociaal platform kunnen maken. Het programma genaamd Squla is te bereiken via een website waarop de scholier een eigen profiel aanmaakt en daar quizvragen kan beantwoorden. Quizvragen over aardrijkskunde, taal, topografie, rekenen en geschiedenis. Met goed beantwoorde vragen kunnen de scholieren punten sparen voor bioscoopbonnen, beltegoed of proefabonnementen. Naast het spelelement en beloonstructuur heeft de ontwikkelaar ook een competitie element er in verwerkt. Scholieren kunnen namelijk andere scholieren uitdagen om wedstrijdjes te doen. Zo maken ze leren leuk.


De dienst Squla is niet verplicht en kost tot 8 euro per maand. 7 tot 8 duizend scholieren maken er al gebruik van. Volgens een medewerken van Squla springen zij in op het gedrag van jonge scholieren. Ze combineren het dagelijkse gebruik van MSN, Hyves en Facebook met het nuttige van school. Zelfs het toetsinstituut CITO werkt al samen met Squla. Het is volgens CITO namelijk een toegankelijke manier om kennis te maken met de lesstof. Docenten gebruiken het al via het digitale leerbord. Ze oefenen de vragen en maken er tegelijk een wedstrijdje van. 















De website van Squla ziet er erg overzichtelijk en kindvriendelijk uit (zie afbeelding). Het is een goede manier om op speelse wijze kennis te vergaren. Juist het belonen van goed gedrag is een zeer goed element binnen dit concept. Jammer is wel dat er een lidmaatschap aan gekoppeld is. Scholen of ouders zullen daarom zelf over de brug moeten komen, om de kinderen toegang te geven tot deze website. Persoonlijk denk ik dat het betalen voor deze dienst een groot struikelblok kan zijn voor het grote succes. Maar dat wil niet zeggen dat het een mooi en nobel initiatief is. Spelen en leren gaan hand in hand.


Lees hier het artikel: http://www.nu.nl/games/2346101/huiswerk-in-vorm-van-game.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten