maandag 8 november 2010

NieUwtje.nl...(week 6)

Als of de duivel er mee speelt. Exact in de week dat het onderwerp privacy en surveillance behandeld werd stonden de twee grote overheids geïnitieerde  elektronische/digitale hulpmiddelen OV-chipkaart en DigID vol in het nieuws met betrekking tot privacy schending. 

Zo berichtte NU.nl op 5 november het volgende: “OV-chipkaart eenvoudig te kraken”. Hiermee doelden ze op de mogelijkheid die iedereen heeft om een OV-chipkaart te kraken. Met vrij verkrijgbare programmatuur en een kastje van 30 euro kan iedereen de OV-chipkaart kraken. Dit betekend dat diegene niet alleen hun eigen kaart kunnen hacken maar ook die van andere gebruikers, wat weer ten koste gaat van de privacy.

Ook het andere systeem van de overheid – DigID – kwam in opspraak. Maandag 8 november kopte NOS Headlines het volgende in: “Site DUO lek”. Een studente wilde inloggen op haar DUO pagina. Ze deed dit via de gebruikelijke weg van DigID, maar tot haar schrik belande ze op een pagina van een andere gebruiker. Ze zag de gegevens van iemand uit Amsterdam, inclusief al zijn persoonlijke gegevens en zijn opgebouwde studieschuld.

Kortom, beide nieuwsberichten tonen maar weer aan dat het toch niet zo goed gesteld is met onze privacy. Het probleem zit hem in de verantwoordelijkheid. Studenten hebben bijvoorbeeld geen andere keuze dan gebruik te maken van DigID. De gegevens die hier op vermeld zijn, zijn zeer persoonlijk en gevoelig, en zijn tevens waarheidsgetrouw. De verantwoordelijkheid voor bescherming van deze gegevens ligt dus niet bij de student of gebruiker, maar bij de producent van het systeem. Hierdoor hebben gebruikers nooit controle op deze gegevens en nu blijkt maar weer dat zeker niet de veiligste manier is.

Websites:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten