dinsdag 28 september 2010

NieUwtje.nl... (week 2)

In navolging van het artikel over auteursrecht werd het volgende nieuwsitem op NU.nl geplaatst. Het kopt het volgende bericht in: "40.000 Franse downloaders krijgen eerste waarschuwing". Met dit bericht wordt al snel duidelijk dat de Franse regering er geen gras over laat groeien. De 'three-strikes-out' wet is nog maar net aangenomen en nu al worden er vele duizenden Fransen gewaarschuwd.

Met deze nieuwe wet probeert Frankrijk piraterij te bestrijden, zodat de Fransen niet meer op illegale wijze auteursrechtelijk beschermd materiaal kunnen downloaden. Het vreemde aan dit artikel is wel, dat Trident Media - degene die de informatie inwint betreffende de illegale downloaders - zelf torrents download (dus illegaal verkegen) om zodoende anderen te straffen voor het gedrag wat ze zelf ook vertoond. De verwachting is dat de komende maanden ongeveer 150.000 Fransen worden afgesloten van het internet.

Ik persoonlijk denk dat dit een goede stap is om piraterij te bestrijden, alleen denk dat het weinig effect heeft om het gedrag van downloaders. Ze zullen zelf creatief genoeg zijn om als nog toegang te krijgen tot het internet. Denk hierbij aan openbare WiFi locaties, mobiel internet en andere mogelijkheden. Ook blijf ik bij mijn standpunt wat ik in het artikel hieronder heb benoemd, namelijk dat het bestrijden van piraterij als dweilen met de kraan open is. Piraten moeten niet bestreden worden, maar moeten juist in het voordeel van de muziekindustrie gebruikt worden. Het vergt een nieuwe manier van denken en aanpakken.

Lees hier het gehele artikel: http://www.nu.nl/internet/2340858/40000-franse-downloaders-krijgen-eerste-waarschuwing.html



Geen opmerkingen:

Een reactie posten